По седми пат Македонците од Мала Преспа организираат македонска вечер во Канада

По седми пат традиционално на 22 ноември во Мисисага, Канада, Македонците со потекло од Мала Преспа кој што живеат во Канада и Америка организиираа македонска вечер по повод православниот празник “Св.Архангел Михаил”.

Prespa Kanada
Владимир Терпо македонски иселеник од Мала Преспа кој што живее во Канада за весник Македониум изјави дека гостите се дружеа до доцна во ноќта и се веселеа со македонски песни и ора со групата “Бисер Торонто”.
Prespa Kanada 1
“Веќе станува традиција еднаш годишно, Македонците со потекло од Мала Преспа кој што живеат во Америка и Канада да се собереме заедно за православниот празник “Св.Архангел и Михаил”. Овој ден преставува добро можност за сите нас да се дружиме, веселиме но и да позборуваме за нашиот роден крај.”- изјави Владимир Терпо за весник Македониум.
Prespa Kanada 2
После 1991 година за Канада и Америка емигрираат значителен број на Македонци од Мала Преспа. (Македониум)