Културно лето со театарски претстави се одржа за Илинден во Пустец

Најголемиот македонски празник Илинден во Пустец, во Република Албанија, беше одбележан со осмото издание на театарскиот фестивал „Македонско културно лето“, кој се одржа од 29 јули до 2 август.

pustec-teatar
На фестивалот „Македонско културно лето“ во Албанија настапија Драмски театар – Скопје со претставата „Последните Македонци“ во режија и авторство на Сашо Миленковски, Театар за деца и младинци – Скопје со претставата „Македонска приказна“ во режија на Боњо Лунгов, Љупчо Тодоровски-Упа со „Парче душа“, Театар Џинот – Велес со „Спанаќ со пржени компири“ на авторот Золтан Егреши во режија на Ненад Витанов и Никола Тодоровски од Охридскиот театар.
Оваа година фестивалот се прошири и се одржуваше на три локации: на плоштадот „Гоце Делчев“ во Пустец, плоштадот „Европа“ во Леска и на плоштадот „Јане Сандански“ во Зрноско.
На фестивалот беа доделени и награди за Актер и Актерка. Жирито во состав Зоран Љутков (претседател) и членовите Андреј Цветановски и Жарко Димоски, одлучија наградите да ги доделат на Билјана Драгичевиќ-Пројковска – Актерка на фестивалот и Владимир Тулиев – Актер на фестивалот.
По доделувањето на наградите, концерт одржал и познатиот пејач Димитар Андоновски во придружба на Сергеј Светозарев. Покрај домашната публика, која веќе го прифати фестивалот во голем број, на настанот присуствувала и публика од Република Македонија.
Фестивалот го организира здружението “СОНЦЕ” од Скопје и е поддржан од Министерството за култура на Република Мекедонија, Град Скопје и Општина Велес. (Македониум)