Во Глобочени, Мала Преспа ќе се постави биста на писателот Стерјо Спасе

Општина Пустец, ќе постави биста на големиот македонски писател Стерјо Спасе во неговото родно село Глобочени. Бистата ќе биде откриена на 14 август по повод 100-годишнината од раѓањето на Стерјо Спасе.


Освен поставувањето на бистата, Општина Пустец во чест на Стерјо Спасе ќе организира и Македонски фолклорен фестивал “ПРЕСПА 2014” во с.Глобочени, каде ќе настапат фолклорни групи од Мала Преспа.

Поставувањето на бистата и фолклорниот фестивал во чест на Стерјо Спасе ќе започнат на 14 август во 10.30 часот во с.Глобочени, Мала Преспа.

Бистата на Стерјо Спасе е донација на Минчо Јорданов, додека неа бесплатно ја изработи авторката Валентина Стефановска.

Стерјо Спасе е роден во селото Глобочени, во Мала Преспа, 1914 година, а е починат во Тирана, 1989 година. Тој е познат писател со македонско потекло и е еден од најзначајните претставници на современата албанска литература. Познат е и како антологичар, преведувач, учебникар и собирач на македонски народни умотворби во Мала Преспа. (Makedonium)