По повод книгата "Сто години копнеж", од авторот Мишо Јузмески

Од промоцијата на книгата "Сто години копнеж", од авторот Мишо Јузмески од Охрид, во градот Корча-Република Албанија, во организација на македонскиот културен центар "СОНЦЕ" од Корча.

Почитувани,

Ми чини чест и задоволство што сум дел од оваа промоција на книгата " Сто години копнеж", од авторот Мишо Јузмески од Охрид.
-Доаѓам од Прилеп, град со10-тина цркви и со неколку познати манастрири, и од
Варош, некогаш со 77 цркви и познатиот  манастири "Св. Арахангел-Михаил"
-Прилеп ги имал и: -Јунакот Крале Марко, епски опеана личност
-И од многуте револуционери и херои:  -Методија  Шаторов-Шарло
-Методија Андонов-Ченто
-Кузман Јосифоски-Питу...
1.Прв пат се среќавам со авторот Мишо Јузмески.
-Ако, нека се множат и крај "Пирин" и крај "Егеј" и крај "Вардар"
-Мишо нека пишува јас, и некој и друг ќе бидеме пак тука
-Мишо ни доаѓа од Охрид- од Македонскиот Ерусалим
-Во чии темели лежат Балканската и Европската историја
-Од Градот на поезијата и прозата
-Следбеник е на великанот Григор Прличев, на...
2.За биографијата на Мишо слушнавме од господинот Тоде Илиевски
-Јас ќе зборувам за пораките во книгата
-Пораките се мелм за копнежите на Мишо:
-Спаско кустос:  -Можно е повиците за мир, спокојство и разбирање да кријат:
-страв, од осознавање на гревовите
-враќање назад - кој се вратил назад- таму останал!
-загубениот прост не се бара со компас, туку со праведност
3.Господине Мишо : -Дали само во неволја се бараат љубов, мир...?
-таа не треба да се заборави!
-Тагата е рамка во која се вовлекле најблиските- од умот си патиме!
-Осаменоста е бегање- од нечесните-а нив-колку ви душа сака
-Копнежот- е во нашата природа
* Велите                         Света работа!
-Е ,кој да ја достигне?-само безгрешните !?
-Не, таа треба да биде нашиот Копнеж!
4. Мишо, каде го најдовте изворникот на спомените?
-нели велите за се има почеток и крај
-А, тагите и копнежот кој ќе ги лекува?
-Времето?
-А последиците?
-А, невозвратената почит и љубов...?

Почитувани,
-Мишо прашува за Вистината
-Прашајте го Ѕвездан - тој е ќе ви ја одгатне-прочитајте го!
-Тој ќе ви каже по што копнеел...-по младите и убави невести
5. Велиме:-животот пишува романи
-Да, и денешнава средба, еден ден ќе биде "Сто години копнеж"!
-Таму авторот ве води:
-Почитувајте го времето, луѓето, судбините,
-Сакај те се меѓу себе!
- Се друго е само спомен на минатото - без минато нема иднина!
6. Велите:- Копнежот по љубовта трае само Сто години
- Чудно!
- Дали ќе биде така господа?
-Не, тој вечно ќе трае низ спомените на вашите следбеници!
- Ќе пожолтат странициве на книгава, но тој ќе остане внатре
- Во душите и на идните поколенија

7. Црквата во Канео
-Сакрален објект кого го создала љубовта кон Бога!
- Кон недостижниот-невидливиот
-А, во кого е љубовта?- во создавателот, во простосмртникот...
-Во семоќниот
8.Е,  мој христијани:
-Не тагувајте по него
-Тој е во секого од нас!
-Тој не создал за да живееме,како можеме и умееме
-За да ни го слди доброто и гревот
-Ако го пуштите коњот одврзан да пасе на некоја ливада...
-Што може да му се случи?
-Некој намерник да го вјавне и да замине
-Порака и македемик Академик Блаже Конески:
-Врзете го, за да не го вјавнат бездушните, -сиромашните без дух...
9. Курбиново
- Госпоѓо Лидија, во секоја љубов како вашава кон ова дело... ,
и почитта кон авторот, рајѓаат нова љубов!
- Таа ќе ги надживее историските настани кои се времени,
повинети на зависта на неуките -Злото од одродените
10 Ќе останат:
- Љувовта-дарот божји
-Човечноста, нашата обврска, почитта кон вистината
-Себеспознанието дека ќе не има и по 100 години
11 Нашите дела од искона вечно ќе зрачат:
-Како во расказиве во романов на Мишо
-Како копнежот кој е вечен
-Како човекот создаден од милозливиот Бог
12. Расказ:     -"Сто години копнеж"
-Охрид и сите градови -  раѓаат копнежи
-Заради луѓето,заради настаните....
-И денешнава средба е копнеж...
- Во Корча, во Лондон, каде и да се случувале!
13. Мишо ја прашува Месечината:-  О, зошто јас не сум ти?
-Копнеж што не умира- кој не посакува да види сè?
-Дали оттаму ќе ја видите- вистината?
-талкање, бесцелност, надеж и копнеж, кои нес е лудост
14 Две планети
-Никогаш нема да се судрат- се разминуваат- Г-не Мишо?
-Но, не е крај на веков и светот !
15.Бела осаменост
-И песната на Салваторе Адамо:- е само копнеж !
Вие г-не Мишо;- ни ѕиркате низ прозорците!
- Ако, можеби ќе го најдете копнежот!
Прашувате:- Нема да дојдете вечерва?
- Па нели таа е во вас, во вашиот копнеж!
16.Писмото на Бригита
- Нели е копнеж што нема да се озтвари-но ви ја топли душата!
-Дружење:- Ако е кратко, ама е слатко-Барем во копнежот!
17.Дружење
-Мишо не опоменува:-Само кога сонуваме-копнежот е вистина!
-Ѕвездан:Голичко- е јунакот на овој прекрасен расказ и роман!
-Бил млад и луд- Кој млад не е млад и луд?
-Ве праувам Вас присутните...!
-И кога остарел, Ѕвездан не се предавал
-Авторот се шета низ животот на Ѕвездан- Блазе нему!-
-Прочитајте:-  Се додека не дошле неговите крилати коњи...!
18.Сонување со отворени очи
Мишо не опоменува:
-Секој со својата судбина- никој не побегнал од неа!
-И со својата алчност- таа скапо се плајќа
-Таа ја плајќа и-  Крис Паско!
-Земе те го романов во раце!
19.Камелеон
-Знаете дека тој ја менува бојата според потребата
-И Спаско ја сменил- Копнеел по незаработени пари!
-По се што е тујѓо- Пусти копнежи!
-Пукаат како "меур од сапуница!" -Велат: око не наситно!
Мишо:-Ти си хроничар на копнежите
-Чудесно ја раскажуваш вистината
-Умно советуваш-Блазе си ти, што си се надраснал!
20.Изневерената надеж
-Бесилката:- Нее е само ортомата!
-И зборот беси!
-Димо Сукалото:- Ги имало и ќе ги има.
-Ама и тој го окркал сукалото!
21.Расипаниот семафор
-Мишо, велиш:- работат колку што сакаат
-завршуваат кога ќе им се посака
-Им сè им се  може-дали етака  право,  знаете сите!
-Но, и ти твориш кога ќе посакаш и ќе  можеш!
-Тие злоупотребуваат: -Ти твориш и создаваш!
-За расипаниот семафор:
-Во турско имало:- Дулеџии
-Денес сообраќајни прекршоци-Кој ќе биде фатен,тој ќе плати!
-Тогаш, да ги туркаме колите, за да не платиме!

22. Голем празник за малите лујѓе
-"Јунаци" ќе има секогаш!
-А,Херои, незнам!
-Маки и алиби:
-Ако немате маки, не ви требаат алиби- Од арно не се бега!
-А, ако имате алиби, не ви требаат маки
-А, ако немате алиби?-Прашајте го Мишо!
-Блазе им на спокојните!
23. Мито Грнчарот ви прајќа поздрав: - Не дека бил вреден, туку Верен!
-Сепак, почитувани,  бидете вредни!
24. Во Царскиот град
Спооменик:-Јунаци и херои  ќе има секогаш!
-За тоа откијте што мисли Мишо?-про:итај те го!
25.Ангелот од Курбиново
Почитувани,
-Само ќе ви пора;ам:- Посетете ги убавините во Македонија:
-Видете го "Пирин":- Горделив и таговен
-Гостувајте на "Бело Море":-Копнежи, сонце, вода, воздух
-Не заборавајте го "Вардар":-Спокоен и навилен
-Чувајте ја "Мала Преспа"-Како окото во зеницата
Да Ви спомнам:-Во Манастирите и црквите е нашата душа,
-Нашиот дух
-Нашата историја
-Нашата иднина
-Но, има и недоречености...
26.Црквата во Канео
Џан Паоло и Кристина, сакале да се венчаат во:
-Црквата "Канео", -Охридската убавина
-Г-не Мишо, барем да ја прескокневте оваа церемонија
-Не, не, Писателот мора да биде достоинствен:
-Тоа што не го дозволуваат каноните на:
-Католичката Христиајнска Црква  и
-Православната црква- Треба јавно да се каже!

А, Вие Почитувани,
-Земете ја кигава во раце, прочитајтеа, ќе бидете побогати во сознанието:
-За 100 годии копнеж
-За христијанско верско разидување и во ХХ„ Век!

Ви благодарам за вниманието,
На авторот за прекрасните копнежи
А, на Ратко Ѓоргиески што ме донесе на оваа промоција!

Драги Драгољуб Башески