Репортажа за Македонците во Гора, Албанија

Гораните историјата ги подели меѓу Македонија, Косово и Албанија. Од делот под Албанија се наоѓаат девет македонски села: Шиштавец, Борје, Црнелeво, Оргоста, Очикле, Пакишта, Кошаришта и Запот.

Иако историјата ги подели Македонците од областа Гора меѓу Македонија, Косово и Албанија, тие останаа духовно обединети во обичаите, јазикот, традициите, културата и историјата.
Гора под Албанија заедно со Мала Преспа и Голо Брдо се три етнички области каде што живее голем брдој на македонско население во Албанија.

За да ја запознаете областа Гора под Албанија погледнете го видео записот. (Македониум)